وبلاگ سید غلامحسین حسنتاش

مقالاتی و یادداشت هائی در زمینه مسائل نفت و انرژی و توسعه؛ استفاده از مطالب صرفا با ذکر منبع مجاز است

وبلاگ سید غلامحسین حسنتاش

مقالاتی و یادداشت هائی در زمینه مسائل نفت و انرژی و توسعه؛ استفاده از مطالب صرفا با ذکر منبع مجاز است

وبلاگ  سید غلامحسین حسنتاش

در جستجوی یک جوانه ارجمند

(استفاده از مطالب این وبلاگ صرفا با ذکر منبع مجاز است)

کانال تلگرام : https://t.me/Hasantash
توئیتر : https://twitter.com/SeyedHassantash
وبلاگ دیگر: hassantash.blofa.com
لینکدین : /https://www.linkedin.com/in/seyed-hassantash-8a3165a1

بایگانی

سخنی با جناب زنگنه

سه شنبه, ۱۶ مرداد ۱۳۹۷، ۱۱:۵۸ ق.ظ

 

 

 

 

 

وزیر نفت  اخیرا در مصاحبه‌ای فرموده‌اند اگر 4 میلیون بشکه صادرات می‌کردیم امریکا نمی‌توانست تحریممان کند و اشاره کرده‌اند که اگر در کار وزارتخانه تاخیر نمی‌انداختند صادرات نفت کشور 4 میلیون بشکه در روز بود.

 

 

البته این گونه فرافکنی‌های جناب ایشان مسبوق به سابقه است. اما سرانجام روزی در پیشگاه تاریخ ایشان باید به سوالات زیر پاسخ دهند.

 

 

1-   جناب وزیر؛ در دور قبل وزارتتان در هشت سال دولت اصلاحات قرار بود تولید نفت را به هفت میلیون بشکه برسانید شرایط بین‌المللی هم مساعد بود و شرکت‌ها آمدند و بیع‌متقابل بستند، چرا تولید نفت از حدود 4 میلیون بشکه تجاوز نکرد؟ بر روی کدام میادین نفتی قرارداد بسته شد و آیا آن میادین اولویت توسعه داشتند ؟ نتیجه قراردادها چه شد؟

 

 

شما در آن دوره با شرکت‌سازی‌های بی‌مطالعه و شتابزده چنان  بمبی را در صنعت نفت و شرکت نفت منفجر کردید که دیگر هیچ کس قادر به اداره  این صنعت نبود و شرکت "بین"  که بعدا برای بررسی وضعیت آوردید آن اشتباهات را گزارش کرد.

 

 

2-   شما تا کنون جمعا یازده سال وزیر نفت بوده‌اید و درهشت سال این میانه هم که وزیر نبوده‌اید، نفت تدریس می‌فرمودید و باشگاه‌دار نفت نیرو بودید. اگر هنوز در نیافته‌اید که میادین نفتی ایران توان تولید 6 میلیون بشکه نفت را ندارد ،که 4 میلیون بشکه آن صادر شود، که وامصیبتا و اگر می‌دانید و خدای ناکرده خلاف می‌گویید و به این خلاف‌گوئی‌ها عادت فرموده‌اید که بازهم وامصیبتا.

 

 

مگر نمی دانید که دولت عراق که وضعیت میادین نفتی‌اش بسیار از ما بکر تر بود و سال‌های سال بود که با توجه به وقایعی که برای این کشور اتفاق افتاده بود بر روی مخازنش سرمایه‌گزاری نکرده بود از حدود نه سال پیش با دست باز شروع به عقد قرارداد با شرکت‌هائی ،که جنابعالی هم بسیار به عقد قرارداد با آنها علاقه‌مند هستید، نمود و این شرکت‌ها که از نظر شما دانای رازهای پیدا و نهان نفتی هستند! وعده داده بودند که تولید نفت این کشور را در همین امسال میلادی(2018) به 10.5 تا 12 میلیون بشکه در روز برسانند و اینک تولید نفت عراق حدود 4.5 میلیون بشکه در روز است. 

 

 

3-   با توجه به وضعیت شاخص شدت انرژی در ایران پتانسیل عظیمی برای بهینه‌سازی و کاهش مصرف انرژی وجود داشت که اگر نه با افزایش تولید میادین نفتی بلکه با کنترل و کاهش مصرف داخلی، صادرات نفت و فرآورده‌های نفتی کشور می‌توانست به میزان قابل‌توجهی افزایش یابد و در دولت یازدهم و در برنامه پنجم اختیارت گسترده‌ای در این زمینه به شما داده شد و منابع لازم پیش‌بینی شد. کارنامه و عملکرد شما و شرکت بهینه‌سازی مصرف انرژی شما در این زمینه چیست؟

 

 

4-   چه کسانی در کار وزارتخانه تاخیرانداختند؟ کسانی که به گزاف تدوین مدل قراردادی خدماتی بیع‌متقابل را به نام خود ثبت کرده بودند  و نمی‌خواستند خود را از تک و تا بیندازند که تخصصی در این زمینه ندارند و شما بدون توجه به کارنامه قبلی شان تجدید نظر در قرارداد را به عهده ایشان گذاشتید و چند سال وقت صنعت نفت برای مدل مجهول و مجعولی بنام IPC تلف شد. یا گروهبان‌هائی که لباس ژنرالی بر آنها پوشاندید؟ یا ساختاری که در دوره قبلی وزارتتان به شدت ناکارآمدش فرمودید؟

 

 

به حمدالله مجلس و خصوصا کمیسیون مربوطه که با شما همراه و هماهنگ بودند. چرا به صراحت نمی‌گوئید چه کسانی در کار وزارتخانه تاخیرانداختند.

 

 

5-   جنابعالی ظاهرا فراموش نموده‌اید که در سال 92 به صراحت در مجلس تعهد فرمودید که حتی در شرایط تحریم  تا پایان سال 1396 تولید نفت و میعانات گازی کشور را به 5.7 میلیون بشکه در روز می‌رسانید. که البته اهل فن به خوبی میدانستند که این وعده دست نیافتنی است. علی‌القاعده در شرایط تحریم این کار باید با استفاده از توان داخلی انجام می‌شد ولی به محض امضاء برجام جفا با داخلی‌ها آغاز شد توانائی‌های داخلی نادیده گرفته شد و حتی بعضا مناقصه‌ها باطل شد تا کار به خارجی‌ها داده شود که خارجی‌ها هم گیج و منگ IPC بودند، و حالا می‌فرمائید که اگر پنج قرارداد دیگر مانند توتال منعقد شده بود به 4 میلیون بشکه صادرات می رسیدیم. البته در دروه قبل وزارتتان این تعداد قرارداد و شاید بیشتر از آن تجربه شده بود و تولید نفت از 4 میلیون بشکه در روز تجاوز نکرد.

 

 

6-   به فرض این که صادرات ما به 4 میلیون بشکه رسیده بود براساس کدام برآورد از وضعیت عرضه و تقاضا و ظرفیت‌های جهانی تولید نفت می‌فرمائید که تحریم امکان پذیر نبود؟ و تا چه حدش امکان پذیر نبود؟ روسیه را مثال زده‌اید که به خاطر میزان تولید و صادرات نفتش نشده است که تحت تحریم کامل امریکا قرار گیرد. مسائل دیگر و توانائی‌های دیگر روسیه و از جمله صادرات گازش به اروپا را هم ببینید. چرا در این دوره وزارتتان مهمترین و بهترین بازار صادراتی گاز ایران را فراموش فرمودید و از ابتدا گفتید که اروپا بازار خوبی برای صادارت گاز ما نیست. لابد پاکستان که در دور قبل وزارتتان انتخاب کردید و هنوز هم معطل مانده است، بازار خوبی است؟

 

 

درپایان عرض می‌کنم که شاید امروز اغلب آنها که باید از شما حساب‌کشی کنند و این فرافکنی‌ها را تجزیه و تحلیل نمایند بصورت بالفعل و بالقوه ابواب‌جمعی شما باشند. اما همیشه اینگونه نخواهد بود و تاریخ هم قضاوت خود را خواهد داشت.

 

 

نکته مهم دیگری که البته در حوزه اطلاعات جنابعالی  نیست ولی خوب است ذکر شود این است که بزرگترین مشکل ساختاری اقتصاد کشور پیش و بیش از تحریم، پدیده "نفرین منابع" و به تعبیر من "استسقای نفتی" و  وابستگی به نفت است که اگر امروز چهار میلیون بشکه صادارت نفت داشتیم احتمالا شدت آسیب‌پذیری اقتصادمان دو برابر و مشکلات اساسی اقتصادی‌مان بسیار بیشتر بود.

 

 

راه نجات کشور از تحریم و غیر تحریم ارتقاء توان تولید ملی (در تولید کالا و خدمات) و توسعه صنعت و متنوع کردن اقتصاد است. همان چیزی که ریچارد نفیو در کتاب هنر تحریم‌ها هدف اصلی می‌داند و تصادفا به طرز عجیبی بسیاری از سیاست‌های اقتصادی ما هماهنگ با آن بوده است.

 

 

 

 

 

مطالب مرتبط: 
 
 
 
 
 
 
 
موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۷/۰۵/۱۶
سید غلامحسین حسن‌تاش

زنگنه

نظرات  (۳)

۱۶ مرداد ۹۷ ، ۱۵:۱۹ علی حسین‌زاده
ضمن عرض سلام. جناب حسن تاش من هم به مانند شما زیاد گلایه شنیده ام از عدم توجه به سرمایه های داخلی و عدم باور به توانمندی شرکتهای ایرانی. 
اما یک سوال: این توانمندی که شرکتهای ایرانی از آن دم میزنند کجا اثبات شده است؟ کجا نمود پیدا کرده است؟ چرا محض رضای خدا شرکتهای به قول خودشان توانمند ایران در پروژه های بین المللی فعالیت درخور ندارند؟ بر فرض که در ایران به آنها اعتنا نمی شود، چرا در پروژه های عراق، آذربایجان، کویت، عمان، اندونزی، ونزوئلا یا نروژ حضور ندارند؟ چند شرکت واقعا در حد مپنا در ایران داریم؟ بجز مپنا که را داریم؟ آیا بزرگتر از ایران خودرو و سایپا هم داریم و آیا واقعا می توانیم ایران خودرو و سایپا را توانمند بدانیم؟ و چطور باید پذیرفت در حالی که ایران خودرو و سایپا بعد از دهه ها حمایت گسترده دولت توانمند نیستند، شرکتهای پیمانکاری کوچک نفتی توانمند شده اند؟ و بر فرض اگر مطابق تعریف خودشان حمایت میشدند از کجا معلوم نتیجه چیزی متفاوت از ایران خودرو یا سایپای کنونی از آب در می آمد؟
شاید باید خواسته شرکتهای ایرانی و جنابعالی را اینگونه بیان کرد: شرکتهای ایرانی اصلا در حد شرکتهای معتبر خارجی نیستند اما در شرایط کنونی کشور باید به آنها رجوع کرده و کار را بدست آنها سپرد. 
منظور حمایت از زنگنه نیست. اصلا. اما موضوع حمایت از تولید داخل هم دیگر خیلی لوث شده است. شرکتهایی که به اسم تولید داخل و ملی کالا را با نام و برند خود از چین وارد می کنند جلوی چشممان هستند. 
پاسخ:

دوست عزیز سلام

بسیار ممنون از یادداشت و تذکر و خصوصا دغدغه شما.

اولا روشن است که منظور شما نمی تواند حمایت از زنگنه باشد چرا که این مطلب شما به طریق اولی مسئولیت و پاسخگوئی ایشان را زیاد می کند . اگر شرکت های داخلی توانائی ندارند ایشان که سی سال است وزیر و مدیر سطح بالاست و باید از این چیزها خبر داشته باشد و نشان داده است که اعتقادی هم به توانائی داخلی ندارد چطور تعهد می دهد که حتی اگر تحریم ادامه یابد (یعنی با اتکاء به توان داخلی) تولید نفت را به 5.7 می رسانم و متاسفانه نه کسی از ایشان تعهد می گیرد و نه کسی بعدا حساب کشی می کند.

اما بعد : در مورد توان داخلی نه باید اغراق کرد و نه باید آن را کاملا انکار نمود. اما یادتان باشد که در هشت سال دوران جنگ تحمیلی که خارجی ها نمی آمدند در مناطق جنگی کار کنند این توانائی های داخلی بود که علیرغم حملات مستمر و خرد کننده دشمن بعثی به تاسسیسات نفتی صنعت نفت را سرپا نگهداشت و نیز در دوران سازندگی بسیاری از باسازی ها را انجام داد.

برخورد منصفانه با توان پیمانکاری داخلی این است که بررسی کنیم که آیا همانگونه که با پیمانکاران داخلی برخورد می شود با پیمانکاران داخلی هم برخورد می شود . همانگونه که به خارجی ها پرداخت می شود به داخلی ها هم پرداخت می شود و سایر تسهیلات را باید مقایسه نمود. 

در مورد صدور خدمات آیا سیستم بانکی و دولت حمایت می کند. چه پتانسیل هائی وجود داشته است که به دلیل عدم حمایت دولت و سیستم بانکی در صدور ضمانتنامه و حمایت سیاسی و غیره به نتیجه نرسیده است. سفیر نروژ به تهران می آید در سفارت مقامات را دعوت می کند خودش پیشبند می بندد و ماهی سالامون سرخ می کند و سرو می کند که کشورش ماهی بیشتری به ایران بفروشد. کجاست حمایت دولت ما در صدور کالا و خدمات؟

ضمنا شما داستان شرکت های خودروئی را با مافیای عجیب و قریبی که دارند با شرکت های پیمانکاری یا سازندگان تجهیزات نفت مخلوط نفرمائید.

اما تمام عرض بنده این است که دولت ما و صنعت نفت ما چقدر از توان داخلی حمایت کرده است . جناب زنگنه سه سال همه را بسیج کردند و کمیته ویژه ای درست کردند که قرارداد بیع متقابل را تبدیل به قرارداد جذابتری برای جلب و جذب خارجی ها بکنند . آیا یک کمیته هم درست کردند که بررسی کن چگونه توانائی های داخلی را ارتقاء دهند یا برعکس بی مهری کردند و تحقیر کردند و مناقصه باطل کردند. حرف من این است که ما با وابستگی روز افزون به نفت هرگز توسعه نمی یابیم و ما نیازمند متنوع کردن اقتصاد و گسترش صدور خدمات و کالاهای متنع هستیم.

۱۷ مرداد ۹۷ ، ۲۰:۳۵ علی حسین‌زاده
شاید به نوعی مساله مرغ و تخم مرغ پیش می آید. مقامات انتظار دارند شرکتها پیش از درخواست حمایت از خود به قول معروف جُربُزه نشان دهند و شرکتها در مقابل میگویند حمایت کنید تا جربزه نشان دهیم.

اما لطفا این موضوع را در نظر داشته باشید که در صنعت نفت به دلیل اعداد کلانی که با آن مواجه هستیم، گاه حتی ۱٪ بهبود در فناوری می‌تواند میلیاردها دلار به نفع مملکت شود.
برای مثال مجموع ذخایر نفت درجای کشور ما چیزی حدود ۷۵۰ میلیارد بشکه است. از این میزان با فناوری موجود چیزی حدود ۱۶۰ میلیارد بشکه قابل برداشت است که نسبت آن تقریبا ۲۱٪ می شود. حال اگر این ۲۱٪ را به هرطریقی مثلا با فناوری بهتر به ۲۵٪ برسانیم بدان معناست که ذخایر اثبات شده خود را از ۱۶۰ میلیارد به ۱۸۷ میلیارد بشکه رسانده ایم که اگر قیمت هر بشکه را ۷۰ دلار حساب کنیم میشود حدود ۱/۹ تریلیون دلار. دقت بفرمایید که افزایش نرخ برداشت از ۲۱ به ۲۵ درصد باعث افزایش هزار و نهصد میلیارد دلاری درآمد کشور میشود برابر با درآمد تجمعی نفتی ایران در طول حدود ۱۵ سال.

حال سوال: حمایت از شرکتهای ایرانی که از نظر من بسیار هم مبارک است کی می تواند منفعت هزارونهصد میلیارد دلاری برای کشور ایجاد کند؟

بنابراین شاید باید حق داد به تصمیم گیرندگان وقتی که مابین دوشرکت که یکی ایرانی و دیگری خارجیست اگر حتی به اندازه چند درصد ناقابل ضریب برداشت طرف خارجی بهتر است،‌ پروژه به او داده شود و نه شرکت ایرانی.
مطمئنا شما بیشتر از من با این اعداد انس دارید از این جهت نوشتم تا خوانندگان وبلاگتان این موضوع را هم در نظر داشته باشند.
پاینده باشید.
پاسخ:

دوست عزیز سلام مجدد

بازهم تشکر می کنم که شما با این نکاتتان به تنویر افکار کمک می کنید . اما در مورد نکاتتان البته بنده قبلا در طول سال های طولانی  در همه این موارد نوشته ام اما اشکالی ندارد و فشرده یارآوری می کتم و ارجاع میدهم .

1-     شرکت ها فقط می گویند همان اندازه که خارجی ها را تحویل می گیرید ما را هم تحویل بگیرد. گرچه اگر دولتی دنبال توسعه واقعی باشد باید به توانائی های داخلی بسیار بیشتر بها بدهد.

 

2-     ارقامی که در مورد ذخائر نفتی فرموده اید متاسفانه درست نیست و ارقام تبلیغاتی است که داستان مفصلی دارد. لینک دو تا از مقالاتی که قبلا در این زمینه نوشته ام را اینجا می گذارم.

 جنگ ذخائر به نفع کیست؟

اعتبارسنجی ارقام شرکت نفت بی‌پی در مورد ذخائر نفت و گاز جهان

 

3-     افزایش ضریب یازیافت تنها از طریق عقد قرارداد توسعه میدان با شرکت های خارجی حاصل نمی شود و مستلزم مدیریت مخزن و میدان نفتی است و که با یک طرح دقیق جامع توسعه میدان آغاز می شود که به MDP موسوم است در تهیه این طرح می توان از شرکت های کوچک توانمند خارجی هم استفاده کرد ولی اجرای طرح که شامل حفر چاه ها و ایجاد تاسیسات سطح الارضی است را پیمانکار داخلی انجام دهد. در تجربه بیع متقابل متاسفانه بعضا تجربیات تاسف باری از MDP پیشنهادی شرکتهای خارجی و برخورد ایشان با مدیریت بهینه مخزن وجود دارد. در اینجاهم بحث های مفصلی وجود دارد و در این مورد لینک دو سه نوشته قبلی ام را اینجا می گذارم و لینک موارد بیشتری هم در آن نوشته ها هست.

 

      صنعت نفت در چنبره تفکر سنتی و پارادایم شکست خورده

هشدار در باره تکرار اشتباهات بیع‌متقابل در قراردادهای جدید

تاملی در زمینه قرارداد جدید توسعه میادین نفتی موسوم به IPC

 

4-     تجربه نشان داده است که تصمیم گیرندگانی که اشاره فرموده اید از بحث ضریب بازیافت تنها به عنوان بهانه برای کار دادن به خارجی استفاده  می کنند و در واقع عنایتی به این مساله ندارندو در این مورد هم به لینک زیر مراجعه قرمائید که خود آنها هم لینک های بیشتری دارد.

 

کم توجهی مدیران نفتی به ضریب بازیافت

جلوگیری از آدرس غلط (سخنی با معاون اول)

 

موفق باشید

سلام استاد عالی بود
متاسفانه هیچ نهاد نظارتی از ایشان حساب نمی کشد.... ظاهرا همه دست به دست هم دادند که صنعت نفت را به زمین بزنند

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی