تلفات تولید و انتقال انرژی ؛ در مسیر کاهش یا افزایش
تلفات تولید و انتقال انرژی ؛ در مسیر کاهش یا افزایش
به نمودار زیر دقت کنید . این جزء کوچک اما به نظر من بسیار مهمی از نمودار جریان انرژی کشور است که هر ساله ( و البته با دو سال تاخیر آماری ) توسط وزارت نفت منتشر می شود. در این نمودار این جزء کوچک ولی مهم از نمودار اصلی بریده شده ، بزرگ شده و اجزاء مربوط به دو سال کنار هم قرار گرفته است.
این نمودار نشان دهنده تلفات انرژی در بخش های تولید کننده و عرضه کننده انرژی است، تلفات تبدیل انرژی اولیه هیدروکربنی به انرژی ثانویه برق ، سوزاندن و به مشعل فرستادن گاز همراه نفت و بعضا میعانات گازی در صنعت نفت ، تلفات انتقال و غیرو .
همانطور که ملاحظه می شود در سال 1400 کل تولید انرژی اولیه کشور که حدود 98 درصد آن را هیدرو کربن ها ( شامل نفت و گاز) تشکیل می دهند و نیز انرژی صادراتی معادل 9 میلیون بشکه در روز معادل نفت خام بوده است . منظور از معادل نفتخام این است که تولید گاز و نفت و سایر انرژی ها ( که بسیار محدود است) از نظر ارزش حرارتی با نفت خام معادل سازی شده است. در این سال 493.6 میلیون بشکه معادل نفت خام تلفات انرژی داشته ایم که اگر تقسیم بر تعداد روزهای سال کنیم می شود معادل 1.35 میلیون بشکه در روز نفت خام برای این که ابعاد و اهمیت آن مشخص شود باید توجه کنیم که این عدد معادل 15 درصد کل تولید انرژی اولیه کشور و معادل حدود 19 درصد کل انرژی مصرفی در داخل کشور است. در سال 1401 تولید انرژی اولیه کشور احتمالا به دلیل افزایش صادرات نفت به 9.34 میلیون بشکه در روز معادل نفت خام افزایش یافته است یعنی حدود 340 هزار بشکه در روز معادل نفت خام نسبت به سال 1400 افزایش یافته که به احتمال زیاد عمدتا هم نفت خام صادراتی بوده است . اما در این سال میزان تلفات مذکور به عدد 548.2 میلیون بشکه معادل نفتخام رسیده است که اگر بر تعداد روزهای سال تقسیم کنیم به عدد 1.5 میلیون بشکه در روز معادل نفت خام میرسیم. یعنی از 340 هزار بشکه در روز معادل نفت خام افزایش تولید معادل 150 هزار بشکه آن تلف شده و از بین رفته است. و ارقام نشان می دهد که عمدتا هم مربوط به سوزاندن گازهای همراه نفت بوده است که با زیاد شدن تولید نفت خام مشعل سوزی گازهای همراه استخراجی آن هم افزایش یافته است . ضمن این که متاسفانه تلفات نیروگاهی هم افزایش یافته است. در واقع 19 درصد تلفات انرژی نسبت به کل مصرف انرژی کشور نیز به 19.2 درصد افزایش یافته است.
جالب این است که در میان کسانی در مورد بهره وری انرژی بحث می کنن و نگران مصرف مردم و یارانه ها هستند کمتر صحبتی در این زمینه می شود . بر اساس برآوردهای نگارنده در بهترین شرایط ارتقاء بهره وری انرژی در بخش های مختلف مصرف انرژی که گستردگی و پراکندگی بسیاری هم دارد حدود یک میلیون بشکه معادل نفت خام از مصرف کم خواهد شد که البته بسیار مهم است و باید هم انجام شود . اما سوال این است که وقتی عرضه کنندگان انرژی کار تخصصی شان را درست انجام نمی دهند از مصرف کنندگان چه انتظاری باید داشت. آنهم تولیدکنندگانی که هر چقدر تلفاتشان را کم کنند می توانند آن را به قیمت های جهانی (منطقه ای) نقد کنند و نیاز به مکانیزم های پیچیده و عجیب و غریب هم ندارد. آیا بهتر نیست اینها از خودشان شروع کنند ؟ در حالی که تلفاتشان در حال افزایش و بهره وری شان در حال کاهش است چه انتظاری از مردم دارند!
مدیران بالای کشور دقت کنند که به قول معروف توسط فرافکنان سرکار گذاشته نشده باشند!
جالب