توان تولید نفت عربستان سعودی و انتظارات ایالات متحده
(اقتصاد انرژی شماره ۶۸ بهمن ۱۳۸۳)
سالهاست که آژانس بینالمللی انرژی و همچنین وزارت انرژی آمریکا و دفاتری که برای آنها کار میکنند (مانندEIA) در پیشبینیهایی که مرتبا نیز روزآمد میشود، رقمهای بسیار بالایی را برای تولید عربستان سعودی در سالهای 2020 و 2025 و اخیرا حتی تا 2030 در نظر می گیرند .
البته گفتنی است که مدلهایی که این پیشبینی ها بوسیله آنها انجام می شود، معمولا توجه زیادی بهطرف عرضه ندارند و توجه آنها عمدتا بهطرف تقاضا است. بعد از اینکه بر اساس این مدلها تقاضای جهانی انرژی و تقاضای جهانی نفتخام پیش بینی می شود، در مقابل با توجه بهتوان نسبی تولید کشورها، عددی را برای اینکه نشان دهند که این تقاضا را چه کسی تامین خواهد نمود، در نظر میگیرند و بر این اساس رقمهائی برای تولید اوپک و غیر اوپک ارائه می گردد که در آن تقریبا هیچگونه توجهی بویژه بهتوان تولید و وضعیت مخازن نفتی کشورهای عضو اوپک و امکان پذیری فنی تولید پیش بینی شده (و یا در واقع پیشنهاد شده) برای ایشان وجود ندارد و در این میان پیش بینی ها در زمینه تولید عربستان سعودی از همه قابل تامل تر است . برای این کشور، رقمهای بسیار عجیبی در حدود 22 تا 28 میلیون بشکه در روز نیز مطرح گردیده است .
اما نکته جالب این است که سعودیها همواره نسبت به این پیش بینیها کاملا بی تفاوت برخورد نموده اند و از نظر تعریف پروژه های جدید و حجم سرمایه گزاری، واکنشی درخور انتظارات مذکور از خود نشان نداده اند . طبیعتا خود این بی تفاوتی مورد سئوال بوده است . درتحلیل این بی تفاوتی نکات مختلفی به ذهن متبادر می شد ولی مهمترین و قابل قبولترین آنها این بود که: مقامات نفتی عربستان با اطلاعات دقیق و اشرافی که نسبت به وضعیت میدانهای نفتی و تولید نفت خود دارند دستیابی به چنین عددهای نجومی تولید را غیرممکن دانسته و میدانند و درعین حال برای اجتناب از تاثیر گذاری بر بازار و خود داری از آشکار نمودن توانائیهای واقعی تولید خود، ترجیح داده اند که از اذعان نمودن به اینکه دستیابی بهچنین عددهایی غیرممکن است احتراز نمایند و لذا سکوت اختیار کردن در مقابل این پیشبینیها را بهترین راه دانسته اند .
اما اخیرا بدنبال بالا رفتن قیمت نفت در سال 2004 و در شرایط محدود شدن اضافه ظرفیت تولید اوپک و حتی عربستان سعودی و باوجود پیشبینیهای نگران کننده ( از نظر مصرف کنندگان ) که نشان میدهد وابستگی دنیا بهنفت کماکان ادامه یافته و تولید غیر اوپک نیز پاسخگوی آن نخواهد بود، موضوع مورد بحث ابعاد جدی تری پیدا کرده است.
محدودیتهایی که در تولید نفت در سال 2004 بوجود آمد به بازار هشدار داد که ممکن است وضعیت آینده نگران کنندهتر باشد. اگر تقاضای جهانی نفت افزایش بیشتری پیدا کند ممکن است که کمبود بوجود آید و چون هنوز انرژیهای دیگر نتوانسته اند نقش مهمیرا ایفا کنند دنیا با کمبود نفت مواجه خواهد شد .
به عبارت دیگر اگر پیش بینیهای غرب و به ویژه امریکا در مورد تولید عربستان در گذشته در حد گزارشاتی بر روی کاغذ که معمولا چندان جدی گرفته نمیشود باقی مانده بود ، اینک پیش بینی ها با توجه به شرایط بوجود آمده جدیتر گرفته شده و امریکائی ها رفته رفته براساس این پیش بینیها انتظاراتی را برای عربستان مطرح نموده و فشارهایی را وارد کرده اند که این فشارها، حرکت جدی تر جهت تحقق پیشبینیها برای افزایش تولید، انجام سرمایهگذاریهایی عظیمتر و اینکه بهشرکتهای بینالمللی فرصت بیشتری برای حضور در عربستان داده شود را شامل می گردد. به همین دلیل بنظر می رسد که این فشارها عربستان را وادار بهواکنش نموده و سعودی ها برای تعدیل نمودن این انتظارات و فشارها ناچار به شکستن سکوت شده اند .
در این رابطه، برخی از کارشناسان نفتی اخیرا اذعان نموده اند که این عددها، غیر قابل تحقق و بدون توجه بهواقعیتهای فنی است و آقای نعیمی وزیر نفت عربستان اظهار داشته که در سالهای آینده عربستان می تواند تولید خود را حداکثر به رقم 12 تا 15 میلیون بشکه در روز افزایش دهد (پلاتس 15 ژانویه 2005) که تفاوت قابل توجهی با انتظارات و پیش بینی های محافل غربی دارد و با توجه بهاینکه سعودیها ادعا میکنند که در حال حاضر تا حدود 11.5 میلیون بشکه ظرفیت تولید دارند در واقع امکان افزایش تولید مورد اشاره آقای نعیمی حدود 3.5 میلیون بشکه در روز است .
علاوه براین اداره اداره اطلاعات انرژی آمریکا اعلام نموده است که میادین موجود نفتی عربستان با 5 تا 12 درصد افت تولید سالانه روبرو هستند، که این به معنای نیاز به افزایش ظرفیتی معادل600 تا 800 هزار بشکه در روز تنها جهت جبران افت تولید خواهد بود که خود مستلزم حجم عظیم سرمایهگذاری است .
اگر وضعیت جهانی نفت در سال 2004 ، در سال 2005 هم تداوم یابد و ما شاهد قیمت های بالای 40 دلار در بشکه برای متوسط انواع نفت خام ها باشیم، احتمالا به تدریج حقایق بیشتری نیز در مورد این گونه مسائل آشکار خواهدشد و کسانی که بدون توجه به واقعیت های طرف عرضه صرفا به ارائه عدد و رقمهایی کاذب برای متعادل کردن عرضه با تقاضا می پردازند، ناچار خواهند شد واقعیت های عرضه و محدودیت های تولید از میادین نفتی را نیز به حساب آورند .