طرح فریز تولید یک شوخی است
طرح «فریز تولید» یک شوخی است
تاریخ چاپ:
شماره خبر:۳۲۸۰۶۶۷غلامحسین حسنتاش
کارشناس ارشدموسسه بینالمللی انرژی
قیمت نفت برنت در پایان ماه فوریه به حداقل خود در حدود ۲۷ دلار رسید و پس از آن در یک مسیر افزایش تدریجی قرار گرفت و در سیزدهم ماه مارس به حدود ۳۷ دلار رسید که کاهش نسبی تولید نفتهای شیل در ایالاتمتحده، آسیب دیدن مسیر خطلوله صادراتی کشور عراق از مسیر ترکیه به دلیل درگیریها در منطقه کردستان ترکیه، درگیریها در لیبی و سرمای هوا در آمریکا از دلایل عمده آن بوده است. به اعتقاد نگارنده اگر اتفاق ژئوپلتیکی خاصی رخ ندهد و یا تصمیمی مبنی بر کاهش قابل توجه میزان تولید توسط کشورهای عضو و غیرعضو اوپک گرفته نشود، این روند چندان ادامه نمییابد.
غلامحسین حسنتاش
کارشناس ارشدموسسه بینالمللی انرژی
قیمت نفت برنت در پایان ماه فوریه به حداقل خود در حدود ۲۷ دلار رسید و پس از آن در یک مسیر افزایش تدریجی قرار گرفت و در سیزدهم ماه مارس به حدود ۳۷ دلار رسید که کاهش نسبی تولید نفتهای شیل در ایالاتمتحده، آسیب دیدن مسیر خطلوله صادراتی کشور عراق از مسیر ترکیه به دلیل درگیریها در منطقه کردستان ترکیه، درگیریها در لیبی و سرمای هوا در آمریکا از دلایل عمده آن بوده است. به اعتقاد نگارنده اگر اتفاق ژئوپلتیکی خاصی رخ ندهد و یا تصمیمی مبنی بر کاهش قابل توجه میزان تولید توسط کشورهای عضو و غیرعضو اوپک گرفته نشود، این روند چندان ادامه نمییابد. حتی با توجه به سطح ذخیرهسازیها ممکن است در مقطع تغییر فصل و ورود به بهار، مجددا شاهد یک اُفت قیمت باشیم.
در این بین حدود دو هفته پیش کشورهای عربستان، روسیه، قطر و ونزوئلا برای توقف افزایش تولید و نگه داشتن آن در سطح ماه ژانویه سال جاری میلادی توافق کردند و این توافق یا به اصطلاح فریز تولید، هر چقدر میتوانسته تاکنون اثر گذاشته است. این طرح به شوخی بیشتر شبیه است، مثلا هیچ کس پیش بینی نمی کرد که روسیه بتواند در سال ۲۰۱۶ تولید نفتش را بالاتر ببرد که حالا لطف کردهاند و توقف را قبول کردهاند! عربستان هم توان تولید بیشتر ندارد. در شرایطی که اضافه عرضه در بازار وجود دارد تغییر روند قیمت مستلزم کاهش تولید است، نه تثبیت همین سطح فعلی، ضمن اینکه این توافق هیچ ضمانت اجرائی هم ندارد.
برخی بر این باورند که کشورهای روسیه و به خصوص عربستان سیاست منعطفتری نسبت به گذشته اتخاذ کردهاند. اما به اعتقاد من هنوز برای چنین قضاوتی زود است. این توافق عمدتا به علت تکاپوی ونزوئلا بود که وضع اقتصادش بسیار وخیم است و شاید استقبال نسبی عربستان و روسیه هم به این علت بود که میخواستند یک ارزیابی از یکدیگر داشته باشند و البته هر دو هم انگیزه داشتهاند که قیمت خیلی بدتر از آنچه که هست، نشود. شاید عربستان انگیزه دیگری هم داشت که قدری فشارهایی که رویش هست را بشکند چون خیلیها عربستان را مقصر افت قیمت نفت میدانند. اگر با تغییر فصل و احتمال سقوط مجدد قیمت که ذکر شد، عربستان حاضر به تشکیل اجلاس فوقالعاده اوپک و کاهش تولید بشود و روسیه هم همکاری کند، آن وقت میتوان نسبت به این انعطاف قضاوت دقیقتری کرد.
اما درخصوص موضع ایران در برابر این طرح، ایران از عربستان و روسیه و دیگرانی که جایش را در دوران تحریم پر کردهاند طلبکار است و باید طلبکارانه برخورد کند و به هیچ وجه نمیتواند و نباید زیر بار درخواست احتمالی همکاری با این طرح برود. عراق که طی سالها به دلیل حمله آمریکا و شرایط ویژه، صادراتش کم شده بود هنوز خود را طلبکار و محق میداند که هرچقدر میخواهد تولید کند و از نظام سهمیهبندی اوپک نیز هنوز خارج است، ما هم همین وضعیت را داریم. به نظر من دستگاه دیپلماسی ما و دیپلماسی نفتی ما در پیگیری این مطالبه و در پیگیری وادار کردن دیگران و خصوصا عربستان به کاهش تولید، باید فعالتر برخورد کنند.
لینک مطلب در روزنامه دنیای اقتصاد:
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1030770/#ixzz44kB0y61q