نفت پس از برجام
سوال و جواب زیر با هفته نامه تجارت فردا انجام شده که البته برخی از نکات آن در گزارشی در شماره 203 این مجله در 20 آذر 95 ؛ انعکاس یافته است
س1- پس از اجرای برجام و تفاهمنامه های متعددی که امضا شد، به نظر می رسد تنها دو تفاهم اخیر با توتال و شلامبرژر تا حدودی جدی باشند. ارزیابی شما چیست؟ آیا شرکتهای نفتی غربی (شرکتهای شرقی که قبلاً هم حضور داشتند تا حدودی) امکان و قصد ورود به ایران دارند؟
پاسخ 1- اقتصاد اروپا در رکود به سر می برد و در این شرایط طبعا گرفتن کار برای شرکتها مهم است ، به نظر من وزارت نفت با چیز مبهمی به نام IPC حدود دوسال وقت کشور را تلف کرد در صورتی که میشد با اصلاحات کوچکی در همان بیع متقابل و یا استفاده از روشهای متنوع حسب شرایط هر میدان، کار را پیش برد بعد هم که به انتخابات امریکا نزدیک شدیم و بعد هم به انتخابات ایران نزدیک هستیم و طبیعتا برای شرکتها مهم است که ببینند فضای کسب و کار در دوره سرمایهگزاری و بازگشت سرمایهشان چگونه خواهد بود.
س2- روی کار آمدن ترامپ چقدر می تواند بر تصمیم این شرکتها موثر باشد؟
پاسخ 2- مسلما بیتاثیر نیست . البته به نظر من ترامپ نخواهد توانست برجام را منتفی کند و اگر هم این کار را بکند همراهی اروپا را نخواهد داشت و نمی تواند اجماع ایجاد کند . اما شرکتها تجربه تحریمهای ثانویه را دارند ولذا خصوصا شرکتهای اروپائی که در امریکا دارائی و منافع دارند احتمالا دچار تردید می شوند تا ببینند اوضاع چه میشود.
س3- چارچوب قراردادی جدید، با تغییراتی برای مناطق نفتخیز جنوب هم در هیات مدیره شرکت نفت تصویب رسید. این تغییرات چقدر کافی و در راستای تامین منافع ملی هستند؟ آیا تغییر اساسی دیگر مورد نیز است؟
http://www.shana.ir/fa/newsagency/273276
پاسخ 3- این طور نیست، چهارچوب قراردادی پیشنهادی مناطق نفتخیز ربطی به IPC ندارد و چیز متفاوتی است و برای میادین در حال بهرهبرداری (Brown Fields) و برای افزایش بازیافت از این میادین (IOR & EOR) پیشنهاد شده است و یک قرارداد پنج ساله استفاده از مشاوره شرکتها برای افزایش بازیافت است که از محل بخشی از تولید اضافه شده به میدان نسبت به پروفایل پایه تولید، بازپرداخت می شود. این قرارداد بیشتر برای اینگونه میادین مناسب است و اتفاقا شرکتهای خدماتی تخصصی زیادی هستند که میتوان از آنها استفاده نمود و محذورات شرکتهای بزرگ را هم ندارند.
س4- محدودیت های بانکی و تحریم اخیر آمریکا، چقدر بر حضور شرکتهای نفتی تراز اول در ایران موثر است؟
پاسخ 4- مسلما محدودیثتهای بانکی بیشترین تاثیر منفی را دارد . وقتی نتوان برای دریافت و پرداختها ، پول جابجا کرد مسلما کار مشکل میشود البته در مورد نقل و انتقالات یوروئی گشایشهائی شده است اما هنوز مشکلاتی وجود دارد.