چرا تحولات ژئوپلتیک منطقه خلیج فارس بر بازار نفت کم اثر شده است
شنبه, ۴ آبان ۱۳۹۸، ۰۲:۱۵ ب.ظ
تحولات منطقه خلیجفارس و قیمت جهانی نفت
اتفاقات اخیر در خلیج فارس از صدمه دیدین کشتیهای سعودی در بندر فجیره تا حمله پهبادی گسترده انصارالله یمن به تاسیسات نفتی سعودی که موجب توقف بخش قابل توجهی از تولید نفتخام این کشور شد، اثرات نسبتا محدودی بر قیمت جهانی نفت داشت. شاید اگر این حوادث ده پانزده سال پیش اتفاق می افتاد قیمت نفت از 200 دلار در بشکه نیز تجاوز میکرد اما هم اینک قیمت نفت خام برنت دور بر 60 دلار در بشکه و قیمت نفتخام وست تگزاس اینترمدیت در حدود 55 دلار در بشکه است. این تحولات بر قیمت تاثیر داشته ولی اثرش کمتر و نیز از نظر زمانی کوتاهمدتتر از انتظار بوده است. شاید بتوان علت را در موارد زیر جستجو کرد:
- ساختار انرژی جهان تغییر کرده است. افزایش شدید قیمت جهانی نفت در بین سالهای 2007 تا 2014 که قیمت نفت در محدوده 100 تا بیش از 140 دلار در بشکه قرار گرفت تاثیر قابل توجهی در این تغییر ساختار داشته است. در این دوره نسبتا طولانی بالا بودن قیمت نفت، تولید انواع سوختهای رقیب اقتصادی شد و این سوختها مجال عرض اندام پیدا کردند، فناوریهای مربوط به آنها گسترش یافت و آستانه امکانپذیری اقتصادیشان مشخص شد یعنی عوامل بازار خصوصا در کشورهای صنعتی اکنون بخوبی میدانند که در چه قیمتی از نفتخام کدام پتانسیلهای انرژی را به سرعت میتوان فعال و وارد بازار کرد. در واقع توسعه فناوری و مشخص شدن آستانه اقتصادی شدن انرژیهای رقیب نفتخام، سیستم انرژی جهان را بسیار منعطفتر از گذشته کرده و نگرانیها راجع به امنیت انرژی (به مفهوم در دسترس بودن همیشگی انرژی کافی) را کاهش داده است.
- ساختار نفتخام جهان نیز تغییر کرده است. مساله فوقالذکر در مورد خود نفتخام نیز مصداق دارد. در همان دوره، بالا بودن قیمت جهانی نفتخام موجب اقتصادی شدن ذخائر اصطلاحا غیرمتعارف نفتی(نفت شِیل) شد. فناوریهای مربوط به استخراج نفت و گاز شِیلی توسعه پیدا کرد و به عبارتی ذخائر هیدروکربنهای شِیلی به ذخائر قابل استفاده و قابل بازیافت جهان اضافه شد. با توسعه این ذخائر علاوه بر این که سهم تولید اوپک و منطقه خلیجفارس از کل تولید نفتخام جهان کاهش یافت سهم ذخائر نیز تغییر کرد، یعنی در واقع الان مانند گذشته نمیتوان گفت که بیش از 60 درصد از ذخائر نفتخام جهان در منطقه خلیجفارس قرار دارد.
- در اواخر قرن بیستم دستاندرکاران انرژی، قرن 21 را قرن گاز نامیدند. گازطبیعی نزدیکترین رقیب نفتخام است و توسعه فناوری امکان جایگزینی هرچه بیشتر این سوخت را با فراوردههای نفتی بوجود آورده است. جغرافیای منابع طبیعی گاز نیز از جغرافیای منابع نفت متنوعتر و گستردهتر است و سهم گازطبیعی در سبد انرژی جهان رو به افزایش است.
- افزایش قابل توجه تولید نفت و گاز شِیلی در ایالاتمتحده علاوه بر این که این کشور را به یک صادرکننده گازطبیعی و بعضی فرآوردههای نفتی تبدیل کرده است، قدرت مانور این کشور را در آزادکردن و بکارگیری بخشی از ذخائر استراتژیک نفتی خود افزایش داده است که این نیز به کنترل تلاطمهای بازار کمک میکند.
- از سال 2010 با شروع تحولات موسوم به بهار عربی که البته خیلی زود به خزان نشست، مناطق نفتی واقع در منطقه خاورمیانه و شمال افریقا دائما دستخوش اغتشاش و درگیری و نا آرامی بودهاند و بسیاری از تولیدات نفتی با افت و خیز مواجه بودهاند، اما همه این ناآرامیها تهدید اساسی و جدی و غیر قابل جبرانی را برای امنیت جهانی انرژی بوجود نیاورد و حتی قیمتها هرگز به رکوردهای سال 2008 برنگشت و به نظر میرسد که همه اینها موجب شده است که حساسیتهای روانی بازار نفت نیز نسبت به گذشته بسیار کمتر شده باشد و انتظارات نسبت به وقوع شوک نفتی تعدیل شده باشد.
- علاوه بر همه موارد فوق که عمدتا معطوف به طرف عرضه انرژی و نفتخام است در طرف تقاضا نیز کاهش نرخ رشد اقتصادی کشورهای تعیین کننده در تقاضای انرژی، بر کاهش تقاضای انرژی موثر بوده است و در این میان خصوصا میتوان به بحران برگزیت که اروپا را درگیر کرده است و جنگ تعرفهای میان امریکا و چین که اقتصاد بزرگ چین با بیشترین نرخ رشد اقتصادی و رشد مصرف انرژی در دو دهه گذشته را دچار مشکل کرده است و نیز بحرانهائی که اقتصادهای درحال ظهور مانند برزیل درگیر آن هستند، اشاره نمود.
اما فارغ از موارد فوق، از آنجا که بحث خلیج فارس مطرح است بدنیست اشاره کنم که شش سال پیش در مقالهای تحت عنوان "استقلال انرژی آمریکا و آثار ژئوپلتیک آن" پیشبینی کردم که با بینیاز شدن ایالاتمتحده از نفت و گاز منطقه خلیجفارس ممکن است اوضاع سیاست و ساختار قدرت در کشورهای جنوب خلیجفارس به گونه دیگری رقم بخورد و از یک سو اهمیت امنیت این منطقه برای امریکا کمتر شود و سوئی قدرت مانور امریکا در منطقه افزایش یابد به این معنا که هر بحرانی در منطقه که موجب افزایش قیمت جهانی نفت شود در امریکا رونق نفتی ایجاد خواهد کرد ولی در اقتصادهای رقیب امریکا و خصوصا چین که مهمترین چالش بلندمدت ایالاتمتحده میباشد، مشکل ساز خواهد بود.
۹۸/۰۸/۰۴