بازی ترامپ و نفت ( مصاحبه کوتاه با روزنامه شرق)
سوال- همونطور که عرض کردم دررابطه با اینده فروش نفت ایران در حال حاضر نگرانیهایی به وجود اومده برخی کارشناسان معتقدند روی کار اومدن مجدد اقای ترامپ در واقع به معنای تکرار سیاستهاش و کاهش شدید فروش نفت ایران هست، در مقابل برخی دیگه باور دارند که شرایط نسبت به دوره قبل متفاوت هست و تجربه افزایش فشارهای تحریم با شدت قبل برای ایران تکرار نمیشه.شما در این باره چی فکر میکنید؟
پاسخ – دونالد ترامپ این بار مواضع متفاوتی را اعلام کرده است. از طرفی اظهار کرده که عناصر کلیدی سیاست خارجی اش در دور گذشته را بکار نخواهد گرفت و از آنجا که ویژگی همه آن افراد مثل جان بولتون و پمپئو ضدیت با ایران بود، این ممکن است به معنای تغییر خطی مشی او در سیاست خارجی و خصوصا در رابطه با ایران باشد. از سوی دیگر اعلام کرده است که تحریم های علیه روسیه و ایران را حذف خواهد کرد و این تحریم ها را به ضرر ایالات متحده دانسته است. البته همه می دانیم که از شعارهای انتخاباتی تا سیاست های عملی که یک رئیس جمهور در مواجهه با واقعیات بکار می گیرد، خیلی فاصله است اما به نظر من به هرحال این ترامپ آن ترامپ قبلی نخواهد بود و لزوما سیاست های قبلی را تکرار نخواهد کرد . ضمن این که فضا و شرایط بین المللی هم تفاوت کرده است ولذا هنوز زود است که قضاوت کنیم که چه خواهد کرد.
و سوال دیگرم ازتون این هست که آیا امریکا ابزارهایی برای تحت فشار گذاشتن چین و محدودکردن خریدش از ایران در حال حاضر داره؟ اگر که داره این ابزارها چه هستند؟
پاسخ – همانطور که اشاره کردم برای این که بفهمیم ترامپ اینبار چه خواهد کرد قدری زود است اما اگر ترامپ بعد از نشستن پشت میز ریاست جمهور در کاخ سفید، بنا داشته باشد که همان سیاست دور قبلش را در مقابل ایران بکار گیرد و از جمله چین را وادار کند که برداشت نفت از ایران را محدود کند، بله قطعا ابزارهائی برا اعمال فشار به چین خواهد داشت. ایالات متحده برای چین یک بازار بزرگ است که محدود شدن آن می تواند به اقتصاد چین لطمه بزند حجم صادرات چین به ایالات متحده در سال های اخیر دور و بر 500 میلیارد دلار بوده است و چین حاضر نیست به راحتی چنین بازاری را از دست بدهد یا در چنین بازاری درچار محدودیت شود. علاوه بر این سیاست رسمی چین این است که حداقل تا افق 2050 وارد چالش جدی با ایالات متحده نشود مگر این که امنیت ملی اش تهدید شود ولذا در مواردی که مقاومت در مقابل امریکائی ها در حد کشیده شدن به چالش باشد، چین ورود نخواهد کرد. در صورت لزوم ابزار تاثیرگذاری بر امنیت مسیرهای تامین نفت چین و بر قیمت جهانی نفت خام هم در اختیار امریکا هست که چین از آن متضرر می شود.